subota, kolovoza 22, 2009

BIG BROTHER



Zastupnik HDZ-a za šefa financija HEP-a postavio svog brata iako nema fakultet


Brat HDZ-ovca Petra Mlinarića od kada je HDZ na vlasti radi za HEP kao direktor financija iako nema završen fakultet


Ima samo višu ekonomsku školu. Završio ju je u Vukovaru. Radio je cijeli život kao voditelj trgovine cipela Borovo.

Kad je HDZ, stranka njegova brata, došao na vlast život mu se preokrenuo: postavljen je za direktora u HEP-u.

Iako nema fakultet niti impresivni CV, Nikoli Mlinariću, bratu zastupnika HDZ-a Petra Mlinarića, povjereno je 2004. da vodi financije državne tvrtke koja ima prihod od 12 milijardi kuna!

U HEP-u susreo sa starim prijateljem: Ivan Mravak, šef Uprave HEP-a, živio je u susjedstvu rodne kuće braće Mlinarić u Vukovaru.
Obrazovanje

Nisam stigao završiti Ekonomski fakultet od poslovnih obaveza


Otmjeno odjeven

Nikola Mlinarić dobio je plaću od otprilike 13 tisuća kuna i pripadajuće direktorske beneficije. Do danas je direktor za financije.

Prošlu godinu HEP je završio u minusu od 1.5 milijardi kuna. Ne plaćaju dugove pa su postali jedni od najvećih generatora nelikvidnosti u Hrvatskoj.

“Istina je da sam uz redovni posao, redovno, u roku završio Višu ekonomsku školu u Vukovaru, opći smjer. Nakon toga sam upisao Ekonomski fakultet u Osijeku, ali ga zbog poslovnih obveza nisam završio”, napisao nam je jučer u e-mailu Nikola Mlinarić.

Poručio je da se u vezi s procesom zapošljavanja obratimo Kadrovskoj službi ili glasnogovorniku jer je to u njihovoj nadležnosti.

U Hrvatskom elektrogospodarskom sindikatu rekli su nam da nije uobičajeno da se nekoga s višom stručnom spremom zapošljava na direktorsku funkciju.

- Njegova jedina referenca jest to da je brat HDZ-ova zastupnika - rekao nam je jedan djelatnik HEP-a.

Prije nego što je došao na mjesto direktora u HEP-u, Mlinarić je bio zaposlen u Borovu, kažu Vukovarci upoznati s njegovim životnim putem.

U Ilici je, dodaju, 1979. bila otvorena ekskluzivna poslovnica Borova i on je ubrzo nakon tog otvaranja postao njezin poslovođa.

Pod sobom je imao 20 zaposlenika koji ga svi opisuju kao otmjeno odjevenog šefa.

Šef poslovnice ostao je sve do 1997., kada je poslovnica bankrotirala.

- Prostorije su za 3 milijuna tadašnjih njemačkih maraka prodane, a Nina je u tom poslu (nadimak Nikole Mlinarića, op.a.) imao ključnu ulogu - kaže jedan njegov poznanik.

U Borovu na plaći do 2004.

Mlinarić je ostao raditi u Borovu. Iako tvrdi da je 2001. prešao u jednu privatnu tvrtku čije ime ne želi navesti, doznajemo da je na plaći posrnule tvornice obuće bio sve do 2004. Tada je otišao u HEP, a upućeni tvrde da mu je u zapošljavanju očito pomogao njegov brat.

- Prije dolaska u Zagreb Nina je bio organizator prodaje u Borovu, zatim šef poslovnice, a onda smo jednoga dana doznali da je postao direktor u HEP-u.

Objavite svoje izvore!

Svi smo bili u čudu jer se znalo da ima višu ekonomsku školu, a otišao je u državnu tvrtku za financijskog direktora - kažu njegovi poznanici iz Vukovara.

Kada smo jučer nazvali Nikolu Mlinarića uvjeravao nas je da nije točno da je posao dobio zato što mu je brat zastupnik HDZ-a, a susjed iz Vukovara šef Uprave.

S nama je razgovarao povišenim i osuđujućim tonom. Tvrdi da mediji o HEP-u pišu neistine.

Posebno ga ljuti što mediji ne objavljuju svoje izvore, dok se njih javno proziva.

Spustio slušalicu

- Objavite imena tih svojih djelatnika HEP-a koji vam otkrivaju afere - rekao je Mlinarić.

- Dobio sam posao na temelju stručnosti i rada. Bi li to značilo da ni Mravakova kći ne smije nigdje raditi jer je to što jest?

Mi, po vašem mišljenju, ne bismo trebali imati posla nigdje u Hrvatskoj? Meni su braća i sestra otišli raditi izvan Hrvatske, što bih i ja trebao također raditi van? - nizao je pitanja Mlinarić.

Pitali smo ga kada se zaposlio u HEP-u.

- Neću odgovarati na vaša pitanja. Imate moj mail i napišite mi - poručio je i poklopio telefonsku slušalicu.



Mlinarić: Moj Nikola posao je dobio jer je stručan i pedantan

Moj brat je precizan, pedantan... Ma ne govorim ja vama to zato što mi je on brat, ali kod njega nema greške - ispričao nam je jučer HDZ-ov saborski zastupnik Petar Mlinarić.

Demantirao je navode da je pomogao bratu da se zaposli u HEP-u.

- Dobio je posao zato što je za to kompetentan. Nisam ja bio tada politički, ustvari bio sam u Saboru, ali ja obavljam svoje, a on svoje - govorio je Mlinarić.

- Inače, kada pričamo o vašem bratu, je li vam poznato prezime Bosanac - upitali smo ga.

- Bosanac? Pa to je tata njegove žene - odgovorio je Mlinarić.

Najam za 1340 eura

- Dakle, njegov punac već četiri godine za 1340 eura mjesečno HEP-u iznajmljuje stan od 70 četvornih metara u Crnčićevoj ulici u Zagrebu? - odlučili smo upitati Petra Mlinarić koji za razliku od brata pristaje razgovarati s medijima.

- Nemojte mene ništa pitati o HEP-u i njima - rekao je.

Inače taj stan, doznajemo, HEP koristi za svoga zaposlenika koji je iz Splita. Na ulazu u haustor ne postoji nigdje prezime Bosanac, no na kasliću tog stana na trećem katu piše i prezime - Mlinarić!

On se priženio

O čemu se tu točno radi, jučer nam izgleda ipak nitko nije mogao objasniti. No, očito taj novac od izajmljivanja Nikola Mlinarić koristi za gradnju kuće na Ugljenu od 150 m2.

- Šta moj brat ne smije ništa graditi, pa vjerojatno je nešto i zaradio u 30 godina rada. Ma znate šta je to: to se moj brat priženio. Nije on kriv što je našao tu kuću pa je sada radi do kraja - rekao nam je Petar Mlinarić.

1 komentar:

CroSirmium kaže...

Poznati su mi i puno drastičniji primjeri od ovog nesretnoga Mlinarića, gdje su u igri puno veći novci. Ovaj Mlinarić ima barem radnog iskustva. Poznam jednoga iz Dalmacije koji jedva ima završenu osnovnu školu, bio je vozač kamiona, a danas ima tvrtku vrijednu nekoliko milijuna eura, nekoliko kuća i stanova, jahtu, a djecu je namjestio u diplomaciju. I to sve je "zaradio" za dvije-tri godine! Nažalost, potrebna je velika metla za tako krupno smeće.