ponedjeljak, kolovoza 17, 2009

PROLETERI SVIH ZEMALJA, UJEDINITE SE



Mons. Barišić zatražio uvođenje Dana antikapitalizma


U istoj propovjedi koju je pred gotovo stotinu tisuća vjernika okupljenih u Svetištu Gospe Sinjske završio riječima 'Proslavljena Marijo, oslobodi nas straha od križa u javnim prostorima naše Domovine i društva', nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić istoj toj Domovini i društvu predložio je uvođenje novog praznika: Dana antikapitalizma.

'Majko Božja, oslobodi nas straha od križeva u javnom prostoru'
- Vjerujem da će doći vrijeme kad će se u hrvatskom narodu i društvu slaviti još jedan dan: blagdan sjećanja na uspostavu neradne i slavljeničke nedjelje! Dan izlaska i oslobođenja od zarobljenosti agresivnog kapitala i nepoštenog profita. Bit će to svima razumljiv i dobrodošao blagdan. Vjerujem da ne će izostati ni zastave na našim ulicama i na našim domovima - istaknuo je u svojoj propovjedi mons. Barišić.

U obrazloženju zašto bi to trebao postati praznik nadbiskup je istkanuo da je nedjelja 'blagdan zajedništva, odmora i slavlja lijepa je melodija – himna, koju bismo trebali svi zborno, zajedno i višeglasno pjevati!'.

Za okupljene u najvećem marijanskom svetištu u južnom dijelu Hrvatske poručio je da se do tog dana uzdržavaju od kupovine nedjeljom, ali i preko tjedna 'tamo gdje se Bog ne poštuje, a gdje se čovjek svodi na sredstvo zarade'.

Mons. Barišić se osvrnuo i na prijepora oko novog Zakona o umjetnoj oplodnji.

- Traži se medicinska potpomonguta oplodnja, a zabranjuje rođenje ili dopušta ubijanje već začetima. Ako je vjerovati statistikama od 1983. do 2007. u Hrvatskoj je ubijeno preko 700.000 djece. Čitav jedan grad Zagreb! - upozorio je Barišić na blagdanskom slavlju u mjestu gdje se 1715. godine Majka od Milosti preobrazila u Gospu Sinjsku.

Slavlje počelo je svetom misom zornicom u 4 sata te tradicionalnom misom na Gradu, a središnje slavlje počelo je u 9,30 sati kada su uz zvukove fanfara i plotune mačkula svećenici skinuli s oltara sliku Gospe Sinjske i ponijeli je do glavnih crkvenih vrata u procesiju ulicama Sinja. Na kraju procesije slika Gospe Sinjske postavljena je na privremeni oltar na Trgu dr. Franje Tuđmana.

Nema komentara: