četvrtak, rujna 03, 2009

IMA SE PARA




Za mirovine HVO-a Vlada daje dvostruko više nego za djecu invalide

Samo za mirovine bivših pripadnika HVO-a Hrvatska će u ovoj godini izdvojiti oko 700 milijuna kuna. To je primjerice dvostruko više nego što je proračunu za ovu godinu osigurano novca za skrb za tjelesno i mentalno oštećenu djecu i gotovo osam puta više od novca za kapitalne investicije u školstvu. Država je naime, za izgradnju osnovih škola i športskih dvorana u školama te njihovu opremu u ovogodišnjem proračunu osigurala oko 90 milijuna kuna. Za cijelu kulturu Vlada daje 1 milijardu kuna koliki je proračun Ministarstva kulture, 200 milijuna kuna od države dobivaju sveučilišta u Rijeci i Splitu, a vatrogasci skromnih 14 milijuna kuna. Od 700 milijuna kuna koje izdvajamo za HVO, 200 milijuna kuna su naše obveze iz ugovora s BiH koji je stupio na snagu prije tri godine.

Još 609 zahtjeva

Kada je krajem 2005. naša vlada s BiH potpisala međudržavni ugovor o suradnji na području prava pripadnika HVO-a Jadranka Kosor, tada potpredsjednica Vlade i resorna ministrica, najavljivala je da će Hrvatska sufinancirati mirovinu za 4450 invalida i članova obitelji poginulih, za što će godišnje u proračunu trebati osigurati 157 milijuna kuna.

Danas, tri godine kasnije mirovine iz proračuna prema tom istom ugovoru prima 6406 bivših pripadnika HVO-a (5888 invalida i 516 obitelji poginulih) i potrebno je 207 milijuna kuna godišnje. Međutim, ta će se brojka povećati za još tristotinjak ljudi i oko milijun kuna jer još nije riješeno 609 zahtjeva.

To, međutim, nije jedini novac koji iz proračuna odlazi za bivše pripadnike HVO-a. Osim na temelju ugovora iz 2005. , Hrvatska već nekoliko godina izdvaja i za mirovine oko 6500 bivših vojnika HVO-a koji su u sustavu mirovinskog osiguranja kao pripadnici HV-a. Za njihove mirovine godišnje odlazi gotovo 500 milijuna kuna jer oni primaju samo hrvatsku mirovinu. To znači da Hrvatska trenutno daje 700 milijuna kuna za mirovine HVO-a.

Invalidima i obiteljima pripadnika HVO-a koji su pravo na mirovinu u Hrvatskoj stekli na temelju ugovora s BiH iz našeg se proračuna samo nadoknađuje dio mirovine. Ugovorom se Hrvatska obvezala pomagati svoje državljane, invalide HVO-a i članove obitelji poginulih s obzirom na to da je mirovina koju primaju od BiH mala. Iz proračuna im se isplaćuje razlika do iznosa braniteljske mirovine u Hrvatskoj.

Nadoknada mirovine

Tako danas invalidi HVO-a primaju prosječno 2800 kuna mjesečno mirovine od HZMO-a, a članovi obitelji poginulih 3067 kuna. Oni, pak, koji su u sustavu kao pripadnici HV-a dobivaju prosječnu braniteljsku mirovinu od 5400 kuna.

Nakon potpisivanja ugovora s BiH čak je 15.998 ranjenih vojnika HVO-a i članova obitelji poginulih podnijelo zahtjev za nadoknadu mirovine. Budući da je ugovorom regulirano da će to pravo pripasti samo onim hrvatskim državljanima koji su ranjeni i utvrđena im je opća nesposobnost za rad, morali su proći posebne komisije HZMO-a, kao i reviziju u Ministarstvu branitelja.

Nema komentara: